Praktijk voor contextuele psychotherapie

Vormingsaanbod

Als organisatie kan u opleidingen en lezingen aanvragen voor kleinere en grotere groepen rond verschillende contextuele thema's, begeleide intervisiemomenten en coaching-momenten voor teams. Wij willen met u samen zoeken naar hoe specifieke situaties binnen uw werking anders contextueel ontrafeld kunnen worden zodat er anders mee omgegaan kan worden. (dit kan in één of meer ontmoetingsmomenten) Wij proberen voor u een antwoord op maat te bieden. Elke lezing en vorming kan dus aangepast worden aan het publiek of de gevraagde spreektijd.

 

Contextueel denken: 5-daagse opleiding

Tijdens deze 5daagse opleiding wordt u ingewijd in het contextueel denken. We benaderen zowel de theorie van Nagy, als grondlegger van het contextuele denken, als het praktische door middel van het bespreken van voorbeelden uit het werkveld, en basisbegrippen zoals parentificatie, balans van geven en nemen, erkenning, meerzijdig partijdigheid, enz worden uitgebreid onder de loep genomen. Van deelnemers wordt verwacht dat zij interactief deel kunnen nemen aan deze lesdagen en kunnen inzetten op (minimale) voorbereidingen. We vragen een minimale bereidheid om naar zichzelf, in relatie tot de ander, te kunnen en willen kijken. Deze opleiding is gericht op mensen die in hun professioneel leven een tekort ervaren wanneer ze in aanraking komen met (problematische) contexten en zich willen onderdompelen om met meer inzichten in het werkveld te kunnen staan. Lesmateriaal zal voorzien worden.

Duur: 5 lesdagen

Start 10u- einde 17u (1 lange en 2 korte pauzes zullen worden ingebouwd)

Prijs per deelnemer voor de 5 dagen:
Met basis-syllabus, zonder literatuur: €550
Met basis-Syllabus en literatuur: €600

De mogelijkheid voor lunch zal geboden worden. De meerprijs hiervan zal u bij inschrijving worden meegedeeld zodat u ook hierin nog een keuze kan maken

 

 

Contextueel denken, Wasda?

We proberen op een laagdrempelige manier de basisbegrippen van het contextuele denkkader uit te leggen, een manier om te kijken naar onze eigen context, onze relatie met ouders, onze manier van opvoeden, hoe we in de wereld staan en relaties aangaan met anderen in onze omgeving. Deze lezing kan aangepast worden voor mensen die in het werkveld staan

Duur: 3u

prijs per deelnemer: 40 euro

Maximaal 20 deelnemers

 

 

Help! Mijn man/vrouw doet moeilijk!

Over relaties en contextualiteit

‘We kiezen een man zoals onze vader’, ‘help! Ik ben getrouwd met mijn moeder’ , deze uitspraken horen of lezen we regelmatig. Maar hoe maken we nu eigenlijk een keuze voor onze partner? Hoe staan we in onze relaties? In deze lezing bekijken we relaties contextueel en proberen we te verklaren waarom we onze partner soms niet meer begrijpen.

duur: 3u

prijs per deelnemer: 40 euro

Maximaal 20 deelnemers

 

 

Ik begrijp mijn kind niet (meer).

Over contextualiteit en opvoeding. We voeden onze kinderen op met de middelen die we hebben. Dit geldt zowel voor materiële middelen als de emotionele en pedagogische handvaten die we mee hebben gekregen of hebben gemist in onze eigen opvoeding. Soms kiezen we om net te zijn zoals onze ouders, soms doen we helemaal het tegenovergestelde. En soms gaat ons kind in verzet! Hoe komt dat? En hoe gaan we daar best mee om? Samen proberen we te verklaren wat er mis kan gaan, en hoe je hier als ouder in kan staan, samen met je gezin.

Duur: 3u

prijs per deelnemer: 40 euro 

Maximaal 20 deelnemers

 

 

Rouw en afscheid nemen, contextueel bekeken

Over hoe we geleerd hebben om te gaan met verlies. Ook hoe we afscheid nemen van onze dierbaren rondom ons wordt bepaald door wat we meegekregen hebben uit onze context. Of het nu gaat over afscheid van een dierbare, van een huisdier, een job, een woonplaats… we gaan er allemaal op onze eigen manier mee om. En die manier werd ons ingefluisterd door onze (voor)ouders. Waarom kan je zo moeilijk loslaten? Of is afscheid nemen een eitje, maar lijk je emotioneel net geconstipeerd? We zoeken tijdens deze lezing samen naar wat jouw inspiratie is voor jouw manier van rouwen en afscheid nemen.

duur: 3u

prijs per deelnemer: 40 euro 

Maximaal 20 deelnemers

 

 

Duplomethodiek: het opstellen van contexten en families.

We bekijken samen met jou hoe jouw context eruit ziet, waar er voor jou muurtjes staan, waar jij je schatten vindt, welk pad je voor jezelf uitzet, etc door dit allemaal uit te zetten in duplo. Deze techniek lijkt in eerste instantie soms wat raar, maar geeft je een helder beeld over hoe jouw context zich positioneert tov elkaar, hoe relaties in elkaar zitten, en zorgen dat je kan testen hoe een kleine verandering in de opstelling veel effect kan hebben!

Duur: 3u

Prijs per deelnemer: 40 euro 

Maximaal 20 deelnemers

 

 Hoe Date ik dat?!

Niet enkel jongeren daten. Ook als volwassenen kunnen we ons ineens terug in de datingwereld moeten begeven. Maar hoe doen we dat? Gebeurt dat nog hetzelfde als vroeger? En hoe trek ik de juiste partner aan? Wil ik on line daten of zoek ik wel wat afspraakjes in real life?

Kortom: Wat bepaalt mijn partnerkeuze en hoe trek ik de juiste partner aan? Hoe vind ik de prins(es) op het witte paard? We starten met korte algemene lezing, maar willen ruimte maken voor een interactieve workshop en een kans om met jou samen te werken om met een frisse kijk de datingscene in te te duiken.

Duur: 3u

Prijs per deelnemer: 40 euro

Maximaal 20 deelnemers