Praktijk voor contextuele psychotherapie

Wie zijn we

Voordat we beide afstudeerden in VSPW Balans te Gent (heden overgenomen door Artevelde Hogeschool Gent) waren we reeds collega's binnen MPC Terbank. Beide hadden we het gevoel andere zaken te kunnen bieden aan ouders en (jong) volwassenen dan het eerder trajectmatig werken van een leefgroep of een ambulante dienst. We wilden ons therapeutisch ei kwijt en konden daar binnen deze setting geen nest voor vinden. Dat nest is De Balans geworden.Wim Zeelmaekers

Mijn naam is Wim Zeelmaekers. Ik ben afgestudeerd in de sociale re-adaptatiewetenschappen in 2003. Nadien ben ik gaan werken binnen Mpc Terbank. Dit is een voorziening waar ik nog steeds werk en met volle overgave. Destijds werkte ik  binnen het residentiele gedeelte en momenteel op de ambulante dienst, waar ik jongeren en jongvolwassenen begeleid die een zelfstandigheidstraject afleggen, of nog steeds thuis wonen en ondersteuning nodig hebben.

Ik heb me in de tussentijd bijgeschoold als counselor omdat ik ervan overtuigd ben dat sommige problemen gecreëerd worden door de mens zelf en ze dus ook moeten benaderd worden in een traject dat zich focust op het hier en nu. Daarnaast voelde ik een enorm hiaat in mijn kennis en mijn hulpverleningsvaardigheden rond het procesmatig werken, en ben ik, naast mijn werkzaamheden in mijn reeds bestaande praktijk en ambulante begeleiding, de opleiding contextuele psychotherapie begonnen. Deze heb ik afgerond in 2014. Sindsdien ben ik ook docent geworden op de campus UCLL Heverlee. Hier geef ik de modules contextueel werken en praktijkgerichte supervisie.

Ik durf zeggen dat ik ervaring heb in het aanvoelen van wat mensen beweegt, hoe ze soms op zoek zijn naar schuld, een antwoord, advies, omgaan met lasten,…. Ik pretendeer niet antwoorden te geven, lasten weg te nemen, of te genezen. Wat ik wel doe is samen in proces gaan, zoeken naar manieren hoe je de balans weer kan vinden die passend is voor jou en je omgeving door samen in dialoog te gaan.


Weetjes over Wim:
    Studeerde SRW
    Volgde een opleiding tot coach
    Studeerde af als contextueel therapeut in Gent
    Heeft een opleiding in Duplo-werk

    Drinkt af en toe graag een duveltje

    Is zelf een woordkunstenaar, maar geniet enorm van alle kunstvormen! Griet De Busser


Hoi!
Ik ben Griet, collega van Wim in De Balans. Net als Wim ben ik afgestudeerd als contextueel therapeut. Waarom ik hier voor koos? Na mijn middelbare studies binnen humane wetenschappen vond ik het moeilijk om te kiezen waarin ik verder wou studeren. Ik wist dat ik een sociaal beroep wou doen waar ik met mensen in contact zou komen. Ik wou levens raken. Zo kwam ik in de richting (toen nog graduaat) orthopedagogie terecht in KdG Antwerpen. Een opleiding die me richting heeft gegeven. Na mijn laatste stage in het derde jaar voelde ik me echter nog te weinig ervaren om te starten in het werkveld, en schreef ik me in voor Criminologie en later Antropologie als aanvulling op mijn eerste opleiding. Toen ik daar afstudeerde voelde ik echter dat mijn eerste opleiding me riep, en ging ik werken in Terbank, als begeleider bij tienerjongens met een mentale beperking en gedragsproblemen. Een Superdoelgroep, waar ik 15 jaar met hart en ziel werkte. Intussen heb ik besloten om als hoofdberoep meer de  kant op te gaan van administratie en networking, zodat ik emotioneel minder  moet investeren en zo vol voor de uitwerking van onze praktijk te gaan, waar mijn hart helemaal ligt!

Een aantal jaren geleden begon ik echter een tekort te voelen binnen mijn werk en ging ik op zoek naar een uitbreiding van kennis maar ook van ervaring! Ik werd geraakt door de beperkingen binnen het hulpverleningslandschap en voelde mezelf tegen een heel aantal muren botsen als begeleider. Wim, die dezelfde beperkingen en noden had ervaren, gaf me een reden om te denken aan een carrière als therapeut. Zijn passie en inzichten overtuigden me, dus heb ik gekozen voor een opleiding als contextueel therapeut in Balans Gent ( nu Arteveldehogeschool ) . In de zomer van 2019 studeerde ik daar af, en vestigde ik me als afgestudeerd therapeut. Samen kwamen we tot dit heerlijke samenwerkingsverband van De Balans, waar ik mijn passie in vond.

Waar ligt mijn sterkte? Ik werk vooral met (jong-)volwassenen en tieners die zich aanmelden met allerhande problemen. Dit kan gaan van een algemene ondersteuningsvraag tot mensen die specifieke levensvragen hebben, problemen om het leven van alledag aan te kunnen, die problemen op de werkvloer ervaren of hulp nodig hebben bij het verwerken van allerhande verlieservaringen. Als therapeut heb ik zeker niet alle antwoorden voorhanden, maar probeer ik samen met mijn cliënt te zoeken naar wat past en werkt voor hem. Soms gaat dat snel, soms duurt dat wat langer, maar altijd heeft mijn cliënt hierin het laatste woord! Graag wil ik betrouwbaar en respectvol zijn, in elke situatie, dat blijft voor mij als mens en als therapeut de essentie!

Weetjes over Griet:
    Studeerde in Antwerpen en Leuven
    Volgde een opleiding LSCI (life space crisis intervention)
    Werkt met gesprekstherapie maar vult aan met andere, meer creatieve technieken.
    Volgde een opleiding rouwtherapie

    Is in haar vrije tijd bezig met tekenen en schilderen
    Eet erg graag erwtensoep!